Ağız ve Diş Sağlığının Sistematik Hastalıklarla İlişkisi
Diyabet
Hipertansiyon
Tiroid
Radyoterapi
Ağız kokusu
Aft
Sindirim sistemi ve dişler
Ağız kanserleri
Fokal enfeksiyon ve dişler
Kalp hastalıkları ve dişler
Kan hastaları ve dişler
Uçuk
Astım
Beslenme

Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley’den

 

 

 

 

Ramazanda  kilo almamak için öneriler:

 

1- İftarda hazırlanan tatlılar enfes, ancak  çoğu kilo aldırıyor. Bol şerbetli, bol şekerli tatlılar yerine hafif , meyveli, sütlü tatlıları tercih edin. İftara davet edildiğinizde hediye  olarak da bunları götürün.

 

2-  Tatlı porsiyonlarınızı küçük tutun. Örn; 2 dilim baklava yerine 1 dilim baklava gibi…

 

3-Bol bol yeşil çay için;   yağ yakıcı etkisi var.

 

4- İyi çiğneyin.  Hem daha az yemenizi sağlar , hem de sindirimi kolaylaştırır, gaz ve şişkinliği önler.

 

5- Bol  bol doğal mineral ve pH seviyesi yüksek su  için. Su zayıflatıyor. Birkaç yıldır ramazan çok sıcak yaz aylarına denk geliyor. Özellikle  vücuttaki sıvı dengesini sağlamak çok önemli. Oruç tuttulan saatlerde vücut önemli oranda su kaybediyor. Bu açığı kapamak için iftardan sahur sonuna kadar olan sürede bol bol su için.

 

6- Şarküteriden uzak durun. Sucuk-salam-sosis gibi işlenmiş etlerin hem toksik yükü fazla, hem de fazla kalorililer.

 

7-   Yağlı kırmızı etler yerine beyaz eti, balığı tercih edin.

 

8- 2 . tabağı almayın. Porsiyonlarınızı küçük tutun.

 

9- Yavaş yiyin. Mide hacim reseptörleriyle çevirili. Bu reseptörlerin uyarıyı alıp beyne götürmesi, beynin de bize ‘ doydun’ komutu vermesi için 15-20 dakika gerekiyor. Hızla her şeyi silip süpürdüğünüzde çok hızlı da kalori alıyorsunuz. Sonuç: Daha fazla kilo!

 

 

10-Önden bir kase çorba içmek yeme hızınızı yavaşlatacaktır. Yağsız veya az yağlı  çorbalar için. Bu sıvı dengenizi de korumaya yardımcı olur.

 

 

11-İftariyeliklere dikkat! Pide-zeytin-hurma-peynir derken  daha başlangıçta 150-200 kalori alıyoruz.

 

12-Pideyi ölçülü yeyin. 2 dilimi geçmemeye çalışın. Pidenin glisemik indeksi  beyaz ekmeğe göre çok daha düşük. Bu nedenle çok daha sağlıklı. Ancak unutmayın; unun her şekli kilo aldırır!

 

13- Krampları önlemek için iftar sofranızda  mutlaka yoğurt, cacık, ayran bulundurun ve bol yeşillik yeyin.

 

14-Örnek olun; Misafirlerinize iftar sofrası hazırlarken light seçenekler de sunun. Onlardan da light yemekler hazırlamalarını rica edin.

 Toplumca ‘light iftar’ alışkanlığını ancak böyle kazanabiliriz.

 

15-Yemekten bir-iki saat sonra, yarım saat de olsa yürüyün.

 

 

16-Sahurda süt, yoğurt,peynir,çorba, komposto, müsli, yulaf ezmesi , tam ekmek gibi mideyi yormayacak, hazımda ve uykuda sorun yaratmayacak besinleri tercih edin. Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum oranı yüksek.  Rahatça tekrar uykuya dalmanızı sağlarlar.

 

 17-Sahurda meyve tercih ediyorsanız özellikle glisemik indeksi düşük olanları tercih edin; elma- armut gibi…Meyvelerden glisemik indeksi çok yüksek olanlar -karpuz, kavun, üzüm, incir- gibi    sizi çok çabuk acıktırırlar.

18- Oruç tutarken  öğün sayısı ve yiyebileceğiniz zaman kısıtlı. Bu yüzden besinlerin çeşitli olması ve  vücudun ihtiyacı olan tüm besinleri içeren yiyecekleri seçmek çok önemli. Şu besinlerin  sofranızda mutlaka yer almasına dikkat edin;Et- balık ,süt, yoğurt,peynir ,yumurta, sebze, zeytinyağı ,meyve, tam ekmek .

19-Protein tok tutuyor ve direncimizi artırıyor.  Özellikle iftarda mutlaka eliniz  büyüklüğünde bir et-tavuk  parçası veya  balık  yemeye gayret edin.

20- Sahuru atlamayın . Sahuru atlamak yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarıyor. Bu da günün daha verimsiz geçmesine neden olacaktır.

 

.

 

 

 İşte size rahat bir  oruç dönemi için program :

 

 

SAHUR

 

Seçenekler

 

*Kepekli tost

  1 bardak ayran  

 

 

* 1 kase çorba

2 dilim ekmek

60 gr. light beyaz peynir

 

*1 haşlanmış yumurta

1 dilim ekmek

60 gr. light beyaz peynir

3 zeytin

Domates-salatalık

 

 

* Kepekli tost

Çorba

 

*1 kase  yarım yağlı süt

 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 elma rendesi

1 avuç çilek

1 yemek kaşığı antep fıstığı

2 ceviz

1 çay kaşığı tarçın

 

( Bunları iftar sonrası  hazırlayıp dolapta bekletin . Sahura kadar beklesin. Daha lezzetli hale geliyor. Favorim bu seçenek. Hazmı da kolay. )

 

 

İçecek: Şekersiz  beyaz-yeşil-beyaz çay, bitkisel çaylar,su

 *Tercihiniz siyah çay ise uykunuzun kaçmaması için  çok açık içmelisiniz.

 

 

 

 

İFTAR

1 hurma

2-3 zeytin

1 dilim peynir

1-2 dilim  pide

1 kase çorba

Izgara et/tavuk / balık

1 porsiyon zeytinyağlı

Salata veya  cacık

 

 

1-2 saat sonra

Sütlü tatlı

Yeşil çay

 

 

 

 

 

İftar sonrası için  sindirimi kolaylaştırmak için çay:

 

Zencefilli, ballı  soğuk çay

 

Taze zencefil  dilimleri

5 çubuk tarçın

3 limonun suyu

5 yemek kaşığı bal

1,5 litre  su

 

  •  Zencefil dilimleri ve tarçın çubuklarını  suyla 10-15 dakika kaynatın. Altını söndürün.

  • İçine limon suyu  ve balı da karıştırın. Süzüp bir sürahiye doldurun.

  • Buzdolabında soğutun. Bol buzla servis  edin.

  • Bu içeceği tatlı yerine de yudumlamak mümküm.Böylece kalori tasarrufu da  sağlarsınız.

     

     

     

Oruç tutarken iftarda aşırı yemeye bağlı şu sorunlar yaşanabilir

 

*Reflü: Midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesi. Bölgede   tahrişe neden olur ve göğüs arkasında yanma hissedilir. Aşırı yemek, baharatlı, yağlı,kızartma , aşırı kahve-çay  reflü yakınmasını artırabiliyor.

*Gaz ve şişkinlik: Rezene çayı içmek rahatlatır.

*Uykusuzluk: Aşırı yemek ve aşırı kafeinli içecek  uykuyu kaçırabiliyor.

* Kilo artışı:  Çoğu kişi  iftarda aşırı yeme nedeniyle Ramazan ayı boyunca  2-3 kilo alabiliyor.

 

 

 

 

 Şeker bombardımanına dikkat!

 

Tatlıya düşkün bir miletiz. Ramazan ayında adeta şeker  bombardımanı yaşıyoruz.  Bol şerbetli, unlu, yağlı tatlılar nelere mi yol açıyor:

 

1- Kan şekerimiz yükseliyor. Pankreas sürekli şeker dengesi sağlamak için dengeyi bulmak için hormon üretmek zorunda, pankreası yoruyoruz.

2-Şeker iniş çıkışları nedeniyle enerji ve duygu dalgalanmaları yaşayabiliyoruz.

3-Cildimiz bozulabiliyor.

4- Çabucak kilo alıyoruz, yağlanıyoruz.

5- İleride şeker hastası olma yolunun  parke taşlarını döşüyoruz.

 

Aşırı şekerli , unlu,bol  yağlı tatlılar yerine sağlıklı seçenekleri tercih edelim. Neler mi?

1- Taze meyve

2-Dondurma

3- Sorbe

3- Az şekerli sütlü tatlılar

3- Tatlandırıcıyla yapılmış tatlılar.

4- Bal, balla yapılmış tatlılar

5- Bitter çikolata ( %50-80 kakao çekirdeği içeren)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kimler oruç tutmamalı?

 

  • Hamileler

  •  Süt verenler

  • Şeker hastaları

  • Kalp-damar hastalığı olanlar

  • Tansiyon hastaları

  •  Kronik böbrek yetmezliği olanlar

  • Düzenli ilaç kullanması gerekenler

  • Yaşlılar

  • Vücut direnci düşük olanlar

  • Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olanlar

  •  Büyüme çağındaki çocuklar

  • Kanser hastaları

     

     

     

    Peki ya oruç tutarken diş sağlığımız için nelere dikkat etmeliyiz?   Sevgili diş doktorum Ülkü Koloğlu bakın neler öneriyor:

     

Ramazan Ayında da Ağız ve Diş Sağlığınıza Dikkat Edin!

Oruca bağlı  olarak,  kişilerde ağız kokusu ve ağız kuruluğu oluşabilmektedir. Ağız kuruluğu da beraberinde çürük ve dişeti problemlerini getirebilmektedir.

Ufak detaylarla bu sıkıntıları kontrol altına alıp sağlıklı bir dönem geçirebiliriz.

En etkin tedavi ağız içinde sorunlu bölgelerin süratle tedavi edilmesidir. Ağız gargaraları (alkol içermeyen) kullanımı ağız kokusunu ve ağız kuruluğunu gidermede etkilidir.

Unutulmamalıdır ki , ramazan ayı içerisinde bir çok diş tedavi metodu  orucunuzun bozulmasına sebep olmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 İMPLADENT Hakkımızda |Galeri |Uzmanlık ve Tedavi Yöntemleri |Çocuk Bölümü |İletişim
WEB SİTEMİZİN AMACI, "Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.”