Amalgam Dolgu; % 70 Gümüş (Ag), % 20 Kalay (Sn), % 10 Bakır (Cu) ve < %1 Çinko (Zn)’dan oluşan tozların, özel bir cihazda, cıva ile karıştırılmasıyla kullanılabilir hale gelir. Bu şekilde, dişe uygulanarak sertleşmesi beklenir. Sağlamlığı, basınca karşı dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü gibi avantajlara sahip olduğundan dolayı, uzun yıllardır dişhekimleri tarafından kullanılmaktadır. Ancak, estetik bir görünüme sahip olmamalarından dolayı da, ön bölge dişlerde kullanımı tercih edilmemektedir.
Amalgam dolguların insan sağlığını olumsuz etkilediği yönündeki tartışmalar, sürekli olarak gündemimizde yer almaktadır. Bu tartışmaların ana kaynağı, içindeki ağır metaller, özellikle de, %53 oranında bulunan cıvadır.
Ancak, amalgam dolgunun içinde bulunan cıvanın, zehirli etkilerinin olduğuna dair kanıtlanmış bir belge bulunmamaktadır.
Amalgam dolgulardan; buharlaşma, yeme, içme, çiğneme ve fırçalama gibi yollarla kabul edilebilir, az miktarda cıva, sürekli olarak vücuda salınmaktadır. Ancak, yapılan pek çok araştırmada, amalgam dolguların yapımından ya da kullanımından çok, vücuda en büyük toksik etkisinin, sökümü esnasında olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, amalgam dolguların özel şartlar altında sökülmesi gerekir.
Kliniğimizde, her alanda olduğu gibi amalgam dolgu söküm sürecinde de yüksek dikkat ve özen gösterilir.
Amalgam dolguları sökerken, hastalarımızı korumak için büyük bir özen gösteriyoruz. Amalgam dolgu sökülürken, lastik bir örtüye benzeyen “Rubber Dam” kullanımı ile ağız içine bir toz parçası bile kaçmamaktadır. Tek kullanımlık özel uçlar ve buhardan koruyan özel aspiratörümüz ile amalgam sökümünü zararsız hale getirmiş oluyoruz. Böylece cıva vücuda karışmadan uzaklaştırılmış oluyor.
Ağzınızda bulunan amalgam dolgular için endişe duymanıza gerek yoktur. Ancak bir şekilde sökümü gerektiğinde, yukarıdaki yöntemlerin uygulanması önemlidir. Bundan daha fazla, medyada abartıldığı gibi işlemlere de gerek yoktur.
Yeni yapılacak dolgular için de, beyaz kompozit ya da porselen dolgular ( onley-inley) tercih edilmelidir. Özellikle, hamile ya da emziren bayanların, böbrek hastalarının ve 6 yaş altı çocukların amalgam dolgusu yaptırmalarını tavsiye etmemekteyiz.