BİZE ULAŞIN
tr

Horlama Ve Diş Hekimliği Uygulamaları

İyi bir gün, iyi bir uyku ile başlar. Uyku, fiziksel ve mental istirahat durumudur. Normal bir uykuda; vücut sıcaklığı, kan basıncı, solunum hızı, diğer fonksiyonları azalır ve vücut dinlenir. Uykudaki problemler fizyolojik, sistemik hastalıklara neden olur. Yaşam kalitesi düşer.

Horlama Nedir?

Üst hava yollarının gevşemesi ve kassal mekanizmanın bozulması ile oluşan bir hastalıktır. Uyku kalitesi bozulur. Tedavi edilmezse Apne’ye doğru gider.

Horlama Sonucu Kişinin Hayatındaki Değişiklikler Nelerdir?

Gün içi uyku hali, iş kazaları, performans kaybı, depresyon, aile içi sorunlar ve yaşam kalitesinde düşüş görülür. Ayrıca oluşan hipoksi nedeniyle vücutta oksijenlenme sorunu olur. Bu da serbest radikallerin artışı ile kansere ve başka hastalıklara zemin hazırlar.

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Şişmanlık, alkol, sigara, ağız açık uyuma, kirli-tozlu hava, diş sıkma ve bazı ilaçların kullanımı horlamaya neden olmaktadır.

Mutlaka diş sıkma (bruksizm) da eşlik eder. Dişler aşınır ve rehberlikleri kaybolur. Dişlerin boyun kısımlarında aşınmalar vardır. Alt çene geriye gider, yüz yüksekliği düşer. Massater kas (çiğneme kası) büyür ve sertleşir. Dilde dişlerin izi görülür. Önlemi alınmazsa sürekli artar ve Apne başlar.

Horlama Tedavisi Nasıldır?

Burun içi tıkanıklık varsa kulak burun boğaz doktorları tarafından tedavi gerekir. Yumuşak damak ve küçük dil operasyonları %1 olumlu sonuç verir. Ama sorun tekrar geri dönebilir.

Burun üzerine yapıştırılan nasal valf kullanımı %30 tedaviye katkıda bulunur.

Risk faktörlerinden kaçınmak ve yaşamı düzenlenmek gerekir. Bunun için kilo kontrolü, spor yapmak, alkol ve sigaradan uzaklaşmak önerilir.

Davranışsal modifikasyonlar gerekir; bunlar yatış pozisyonu ve uyku hijyeni eğitimidir.

Uyku Hijyeni Ne Demektir?

-Sabit uyku saati

-Uyku pozisyonu, gece giysisi, pozisyonlandırıcı yastık ve düzenleme

-Egzersiz

-İlaçlar, uyarıcılar, alkol, sigara

-Yatak odası düzeni, bilgisayar, televizyon vs. olmamalı

-Değişken iş saatlerine dikkat

-Jetlag

-Aydınlatma ve/veya ısıtmadaki değişiklikler

-İlaç yan etkileri

-Kronik veya akut ağrı.

Pozitif hava yolu basıncı tedavisi de önerilir. Bu CPAP denen bir aygıttır. Hasta uyum sağlayabilirse çözüm sunar. Uyum sağlayamayan kişilere ağız içi aparey önerilir.

Ağız Apareyi, Diş hekimi tarafından alt çeneye özel pozisyon aldırılarak alınan ölçü ile hazırlanır.

Hemen ertesi gün faydası görülür.

Ağız Apareyi’ni tedavi şekli şöyledir:
Gevşeyen kasların aktivitesini arttırır,
Hava yolunu açar,
Gece boyunca arka faringeal duvara çökmeleri engeller,
Alt çenenin doğru yerinde konumlanmasını sağlar.